„Наш град, наше школе“

Датум: 19. Maj 2024 17:37 Категорија: Новости

20.4.2024.

У оквиру интеркултуралне размене која је део пројекта „Наш град, наше школе“ који реализује Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа у сарадњи са Групом 484, уз подршку дечје фондације Песталоци, ученици наше школе су од 3.04. до 17.04.2024. године боравили у дечјем селу Троген и Швајцарској.
„Pestalozzi Children`s Foundation“ је швајцарска невладина организација која промовише заједнички живот у миру по целом свету, свеобухватно јачајући компетенције и права деце. У том циљу Pestalozzi Children`s Foundation у 12 земаља, међу којима је и Србија, подржава пројекте који подстичу остваривање права детета у области неформалног интеркултуралног образовања.
У срцу фондације, у дечијем селу у Трогену у Швајцарској организоване су различите интеркултуралне активности, у којима су двадесеторо ученика српске националности учествовало са још двадесеторо ученика из албанских школа и четрдесеторо ученика из Северне Македоније, са циљем размене и учења, као и заједничког живота припадника различитих култура.
На радионицама су ученици размењивали знања и информације о дискриминацији, јачању личности, интеркултуралним питањима, правима детета, надвладавању предрасуда и стереотипа и о другим темама. На овај начин научили су да постану свесни себе, својих ставова, веровања и понашања, као и ставова, веровања и понашања других. Посматрали су сличности и разлике, и разговарарали о изазовима и могућностима које леже у овој различитости. Активности пројекта допринеле су оснаживању демократског и грађанског друштва и наглашавању важности учења о интеркултуралности.
У слободно време, за ученике организоване су екскурзије и тако су имали прилику да упознају и виде Цирих, Луцерн, Сент Гален, Апенцел, водопаде реке Рајне, научни центар Технорама у Винтертуру и један од врхова Алпа.



Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај